28 września 2024 nasza drużyna wróciła z mobilności projektu Erasmus+ ,,Less Is More" w maleńkiej miejscowości Fjerritslev na północy Danii. Uczniowie z Polski, Danii Rumunii, Grecji i Portugalii wspólnie pracowali nad tematem zdrowego żywienia i problemu marnowania jedzenia. Podczas wyjazdu zwiedzalismy ciekawe miejsca, wspólnie gotowaliśmy oraz przygotowywaliśmy prezentacje o Food Waste. Nasi uczniowie pojawili się w lokalnej telewizji i prasie. Zapraszamy do oglądania!

22 września wyleciałyśmy do Danii w ramach projektu Erasmus+ ,,Less Is More". Wzięły w nim udział trzy uczennice z klasy 8d i dwie z klasy 8c. Pojechały z nami Pani Arleta oraz Pani Wioletta. Ta mobilność dla nas, uczennic,  była pierwszą, jednak mamy z niej wspaniałe wrażenia. Do Danii również przyjechali uczniowie z Rumunii, Grecji i Portugalii. Szkoła w Fjerritslev nam przypadła do gustu. Mimo że była mała, to miała duzo przestrzeni i nie była zatłoczona. W niedzielę wieczorem dojechałyśmy do rodzin goszczących nas. Pierwszego dnia zajęć przedstawiłyśmy prezentacje o naszych szkołach oraz kalendarze lokalnego jedzenia w różnych miesiącach. Potem zwiedziłyśmy szkołę i miasto, a na koniec zjadłyśmy ciasto. We wtorek pojechaliśmy do chatki w której, po spacerze na którym zbierałyśmy zioła lecznicze i jadalne kwiaty, wszyscy ugotowaliśmy obiad na ogniskach i piecach. Po powrocie do szkoły przedstawialiśmy nawyki żywieniowe uczniów ze szkół, z których przyjechaliśmy na Erasmus+. W środę pojechaliśmy do Aarhus. Zwiedziliśmy Moesgaard Museum i próbowaliśmy rozwiązać zagadkę śmierci mężczyzny żyjącego ponad 2000 lat temu. Następnie pojechaliśmy do restauracji Nögen, która robi posiłki z jedzenia, które ma trafić do śmieci, mimo że jest jeszcze dobre. Zjedliśmy pyszny obiad. Potem poszliśmy do muzeum sztuki AroS i pospacerowaliśmy po mieście. W czwartek pan Martin przedstawił nam różne sposoby wymyślania kreatywnych pomysłów i za ich pomocą podzieleni na grupy stworzyliśmy rozwiązania dla zdrowych posiłków bez marnowania jedzenia. Przedstawialiśmy je następnego dnia. Później odwiedziliśmy Test Centre Østerild, gdzie pan nam opowiedział o działaniu wiatraków. Wieczorem spotkaliśmy się na kolacji w szkole. Prawie każdy uczeń przyniósł danie lub przekąskę, więc mogłyśmy spróbować pysznych dań. Po zjedzeniu nauczyliśmy się tańców z róznych krajów. W piątek odwiedziła nas telewizja i nagrywała nas, gdy przedstawiliaśmy rozwiązania o niemarnowaniu jedzenia przygotowane poprzedniego dnia w formie prezentacji. Niektórzy wzięli udział w wywiadzie. Na koniec dostaliśmy dyplomy zakańczające naszą przygodę na Erasmusie i wypełniliśmy ankiety. Następnego dnia, po wczesnej pobudce, wróciłyśmy do domu.

W lokalnych mediach:

1. https://ligeher.nu/jammerbugt/nyheder/livet-her/udenlandske-studerende-luften-er-saa-ren-i-nordjylland/5251000?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawFkjk9leHRuA2FlbQIxMQABHTHHVy9xgr__4rGqqEqbd1_SD7lxU1YjkvED0TY2TwZiWT1OAfGBtaEiKg_aem_G6k7FvjR-IXf8rzMrercgA

2. https://www.tv2nord.dk/jammerbugt/kan-du-droppe-fastfood-og-luksusgoder-unge-skoles-i-madspild